Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Auteursrecht

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Auteursrecht: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 33

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Vrijwel elk werk, elektronisch of niet, is beschermd door het auteursrecht. Een beschermd werk verspreiden zonder toestemming is niet toegestaan. Wel gelden er uitzonderingen voor bijvoorbeeld citeren of een kopie voor strikt eigen gebruik.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Auteursrecht (copyright) is de bekendste vorm van intellectueel eigendom. Vrijwel elk werk, elektronisch of niet, is beschermd door het auteursrecht. Ook foto's, software en muziek. Die bescherming ontstaat automatisch wanneer het wordt gemaakt. Het is dus niet nodig om auteursrecht aan te vragen. Ook een copyright notice is niet nodig. Een uitgebreidere introductie is Auteursrecht op Internet.

Het is niet toegestaan om een auteursrechtelijk beschermd werk te gebruiken of te verspreiden zonder toestemming (licentie) van de auteur. Dit speelt met name bij file sharing. Auteursrecht op Internet levert ook vele andere problemen op. Speciale aandacht verdient claimen van schade bij online inbreuk.

Wel kent het auteursrecht uitzonderingen: zo is citeren of het maken van een parodie toegestaan. Veel voorkomend is de kopie voor strikt eigen gebruik (thuiskopie). Deze mag altijd worden gemaakt, ook bij downloaden uit illegale bron.

Gerelateerd: Intellectueel eigendom

Uitgelicht

Veelgestelde vragen over auteursrecht (FAQ)
Dit artikel beantwoordt veel voorkomende vragen (FAQ) over auteursrecht: wanneer is iets beschermd, hoe lang duurt auteursrecht, wie is de eigenaar en wat mag ik met een werk? »»
Software en auteursrecht
Het auteursrecht (copyright) geldt ook voor software. Kopiëren en verspreiden van software mag niet zonder toestemming. Er zijn bijzondere regels voor wanneer software beschermd is, wat er precies wel en niet mag en hoe een software-licentie (EULA) er uit kan zien. »»
De thuiskopie in het Nederlands auteursrecht
Een kopie voor strikt eigen gebruik (een "thuiskopie") mag je eigenlijk altijd maken. Echter als het werk van een illegale bron afkomstig is, dan geldt deze regeling niet. Zo'n download is in strijd met het downloadverbod. »»
Foto's op Internet
Wie een afbeelding van een ander overneemt, heeft daarbij meestal toestemming van die ander nodig. Op vrijwel alle foto's en plaatjes op Internet rust namelijk auteursrecht. Ook portretrecht kan een rol spelen. »»

Alle artikelen

Auteursrecht algemeen

Inbreuk en toegestaan hergebruik van werk


Videopresentatie over plaatjes op je website

Verkrijgen en claimen van auteursrecht

Copyright en software

Fotografie en auteursrecht

Websites maken

Bestanden uitwisselen (file sharing)

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018