Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Veelgestelde vragen over auteursrecht (FAQ)

Het auteursrecht (vaak ook wel copyright genoemd, hoewel dit een Anglicisme is) is een van de bekendste intellectuele eigendomsrechten: vrijwel iedereen komt dagelijks tientallen auteursrechtelijk beschermde werken tegen. Er zijn veel misverstanden en onduidelijkheden over hoe het auteursrecht nu precies in elkaar steekt. Vandaar deze lijst met veelgestelde vragen (en hun antwoorden, uiteraard). De antwoorden zijn gebaseerd op Nederlands recht. Voor een deel zijn de antwoorden ook algemeen geldend. Wie meer uitleg wil, kan de spoedcursus auteursrecht volgen.

Inhoudsopgave

Vragenlijst

Werken en het auteursrecht daarop

Dit deel van de FAQ over auteursrecht beantwoordt vragen over wanneer iets auteursrechtelijk beschermd is. Wat is een werk, hoe origineel moet het zijn en aan welke eisen moet het werk voldoen? Lees verder in Werken en het auteursrecht daarop.

De duur van het auteursrecht

Dit deel van de FAQ over auteursrecht beantwoordt vragen over de lengte van auteursrecht. Wanneer verloopt auteursrecht en wat is het publiek domein? Lees verder in De duur van het auteursrecht.

De maker van het werk

Dit deel van de FAQ over auteursrecht beantwoordt vragen over wie de maker van een werk is. Opdrachtgever, werkgever, werknemer of iemand anders? Hoe bewijs je dat en hoe draag je auteursrecht over? Lees verder in De maker van het werk.

Exploitatie van het auteursrecht

Dit deel van de FAQ over auteursrecht beantwoordt vragen over exploitatie van auteursrecht. Welke rechten heb je als maker, wat is plagiaat, wanneer is iets inbreuk en wat kun je daar aan doen? Lees verder in Exploitatie van het auteursrecht.

Beperkingen van het auteursrecht

Dit deel van de FAQ over auteursrecht beantwoordt vragen over beperkingen op het auteursrecht. Wat mag met andermans werk, wat is een parodie en hoe zit dat met downloaden? Lees verder in Beperkingen op het auteursrecht.

Gerelateerde artikelen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018