Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Octrooien

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Octrooien: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 33

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Een octrooi (patent) is het exclusieve recht om een uitvinding te mogen maken, gebruiken of verkopen. Octrooien zijn een krachtige juridische remedie tegen imitatie van uitvindingen. Alleen nieuwe en inventieve uitvindingen kunnen worden geoctrooieerd.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Een uitvinding is meestal een product of een werkwijze voor het maken van een product, alhoewel het sinds enkele jaren ook mogelijk is om computerprogramma's of werkwijzes voor het zakendoen te octrooieren. Octrooien zijn het meest gebruikte middel ter bescherming van innovatie.

Om een octrooirecht te krijgen, moet de uitvinder een aanvraag indienen waarin de uitvinding in detail beschreven is. Als de uitvinding dan nieuw en inventief blijkt, krijgt hij een twintig jaar geldig octrooi op de uitvinding.

Omdat een octrooi zeer krachtige juridische remedies tegen inbreukmakers biedt, kiezen tegenwoordig steeds meer bedrijven voor octrooibescherming voor hun ontwikkelingen. Het vakgebied van de e-commerce in het bijzonder kent een enorme groei van het aantal octrooiaanvragen en verleende octrooien.

Gerelateerd: Intellectueel eigendom

Uitgelicht

Wanneer ligt een uitvinding voor de hand?
Om voor octrooi in aanmerking te komen, moet een uitvinding nieuw zijn (nog niet bestaan) en niet voor de vakman voor de hand liggen. Maar wanneer is dat nu het geval? »»
The "Donald Duck as prior art" case
There is a famous story (among patent attorneys, at least) about a Donald Duck story being used as prior art against a patent on a method of raising a sunken ship. A 1949 Donald Duck story used the same technique. »»
Octrooi op software
Software-octrooien zijn controversieel. Software wordt beschermd door het auteursrecht. Steeds meer technische vindingen worden echter met software gebouwd. Uitvindingen worden door octrooien beschermd, dus werd steeds vaker octrooi op zo'n software-uitvinding aangevraagd. »»
Octrooi op werkwijzen voor het zakendoen
Na een geruchtmakend Amerikaans vonnis (State Street Bank) en een welwillende opstelling van het Europees Octrooibureau leek de weg open om octrooi te krijgen op niet-technische uitvindingen zoals manieren om iets te verkopen via Internet. Tegenwoordig lijken de meeste octrooiraden daar toch van terug te komen. »»

Alle artikelen

Introductie: octrooien algemeen

Specifieke onderwerpen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018