Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Consumentenrecht

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Consumentenrecht: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 33

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Een consument staat sterk in het recht. Hij is extra beschermd, onder meer bij koop op internet. Maar je recht halen als consument is lastig, vooral vanwege de kosten. De Consumentenautoriteit houdt toezicht, wat steeds vaker een stok achter de deur blijkt voor winkels.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

De consument is in het recht stevig beschermd. Bij een consumentenkoop heeft de koper veel rechten en de verkoper dus veel plichten. Een bijzonder geval hiervan is koop op afstand, zoals bij shoppen op internet, waarbij de consument nóg meer rechten krijgt dan bij koop in de winkel.

Je recht halen als consument is echter in de praktijk vaak moeilijk. Het belangrijkste probleem is dat consumentenzaken vaak relatief kleine bedragen betreffen, zodat naar de rechter over een garantie- of ander geschil de kosten niet waard is. Speciale geschillencommissies kunnen soms uitkomst bieden. En sinds een paar jaar houdt de overheid toezicht via de Consumentenautoriteit, die ook via Consuwijzer informatie geeft over de rechten van consumenten.

De definitie van "consument" is "persoon die niet handelt namens beroep of bedrijf". Een bedrijf, ook een eenmanszaak, is dus géén consument. Soms kan een klein bedrijf ook aanspraak maken op consumentenbescherming. Dit heet reflexwerking. Een bedrijf zegt dan dat ze voor dit contract eigenlijk te vergelijken is met een consument.

Gerelateerd: Zakendoen op internet, Contracten en overeenkomsten

Uitgelicht

Colportage op internet: de Wet Koop op Afstand
De wet Koop op Afstand beschermt de consument door bindende regels bij koop via Internet. De belangrijkste zijn het recht op ontbinding van de koop binnen 14 dagen en de informatieplicht voor de verkoper. »»
On-line winkelen: de juridische aspecten
Online shoppen wordt steeds populairder. Niet alleen is het vaak gemakkelijker en goedkoper om iets op Internet te bestellen, er is vaak ook meer productinformatie te krijgen. Ook zijn producten van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken, waardoor de koper een geinformeerde keuze kan maken. Er zitten echter de nodige juridische haken en ogen aan. »»
Stilzwijgend verlengen van contracten en abonnementen: De Wet Van Dam
Op grond van de Wet Van Dam mag een consument een stilzwijgend verlengd contract op elke maand opzeggen. De opzegtermijn mag niet meer zijn dan een maand.dam »»
Oplichting en fraude
Van oplichting is sprake wanneer iemand met listige kunstgrepen een ander geld of producten afhandig maakt. Oplichting, zeker op internet, komt vaak voor. Maar niet leveren of niet betalen is niet automatisch oplichting. »»

Alle artikelen

Consument en koop

Als consument ben je stevig beschermd, bij internetaankopen maar natuurlijk ook bij koop in de winkel.

Garantie en conformiteit

Je hebt als consument recht op een goed product, oftewel een product "conform de verwachtingen". Deze conformiteitseis wordt vaak verward met garantie, een vrijwillige toezegging van een winkelier om fabrikant om iets te herstellen.

Diverse onderwerpen


Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018