Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Zakendoen

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Zakendoen: De laatste berichten van de Iusmentis blog

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Internet en ICT hebben nieuwe mogelijkheden voor zakendoen geschapen. E-commerce, verkopen via internet, en meer algemeen e-business zijn sterk groeiende sectoren. Er zijn ook nieuwe risico's. Wetgeving over kopen, verkopen en handel op internet probeert dit te reguleren.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

E-commerce heeft een aantal nieuwe manieren van zakendoen en aanbieden van goederen en diensten mogelijk gemaakt. Echter, hiermee werden ook een aantal nieuwe risico's en nieuwe problemen voor bedrijven en hun klanten geschapen. Zie elektronisch zakendoen voor een overzicht.

Nieuwe wetgeving, bijvoorbeeld over koop op afstand of reclame (niet te verwarren met spam), is ingevoerd om elektronische overeenkomsten te reguleren, maar al die nieuwe regels zijn voor veel e-shops vaak lastig.

Sinds 1998 staan een aantal landen in meer of mindere mate het octrooieren van werkwijzen voor het zakendoen toe. Het hebben van een octrooi op een specifieke zakelijke techniek kan een zeer krachtige manier zijn om een voordeel ten opzichte van de concurrentie te verkrijgen.

Gerelateerd: Het Internet op

Uitgelicht

Colportage op internet: de Wet Koop op Afstand
De wet Koop op Afstand beschermt de consument door bindende regels bij koop via Internet. De belangrijkste zijn het recht op ontbinding van de koop binnen 14 dagen en de informatieplicht voor de verkoper. »»
Zakelijke communicatie via Internet
Voor zakelijke communicatie (e-mail, websites) gelden wettelijke regels. Een bedrijf moet haar contactgegevens publiceren bij elke communicatie, en reclame moet als zodanig herkenbaar zijn. »»
Mag ik even afrekenen? Betalen via Internet
Wie alle verhalen gelooft, krijgt de indruk dat legioenen hackers op de loer liggen om de credit-card gegevens van argeloze gebruikers te onderscheppen om daarmee hun rekeningen te plunderen. Toch is de electronische betaling met de credit-card de populairste manier om artikelen via Internet te kopen. »»
On-line winkelen: de juridische aspecten
Online shoppen wordt steeds populairder. Niet alleen is het vaak gemakkelijker en goedkoper om iets op Internet te bestellen, er is vaak ook meer productinformatie te krijgen. Ook zijn producten van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken, waardoor de koper een geinformeerde keuze kan maken. Er zitten echter de nodige juridische haken en ogen aan. »»

Alle artikelen

Elektronisch zakendoen

Juridische aspecten van zakendoen

Algemene voorwaarden

Fraude en oplichting

Zakendoen en intellectueel eigendom


Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018