Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Zoekmachines

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Zoekmachines: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 32

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Zoekmachines zijn de meest gebruikte manier om informatie op internet te vinden. Niet alle aanbieders van informatie willen met elke zoekmachine gevonden worden. Denk aan MP3 zoekmachines of merkinbreuk bij Adwords en gesponsorde koppelingen. Ook privacy bij zoekmachines is vaak stof voor debat.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Zoekmachines indexeren zo veel mogelijk webpagina's, en bieden dan de mogelijkheid om met trefwoorden te zoeken. De bekendste zoekmachine is Google. Daarnaast zijn in Nederland ook Ilse en MSN Live Search wel in gebruik. Naast deze algemene zoekmachines zijn er ook gespecialiseerde zoekmachines voor bepaalde bestandstypen (zoals afbeeldingen, MP3's, Usenet-berichten) en soorten informatie (denk aan advertenties, huizen, auto's). Omdat zoekmachines zeer veel informatie over alles en iedereen vergaren, koppelen en publiceren, maken veel mensen zich zorgen over hun privacy bij zoekmachines.

Zoekmachines krijgen met allerlei juridische claims te maken: van merkinbreuk door verkoop van AdWords (magneetwoorden) tot claims over inbreuk op auteursrecht door te verwijzen naar illegale publicaties in zoekresultaten. Dit speelt met name bij MP3-, Usenet- en Bittorrent-zoekmachines. Bij zoekmachines voor advertentiesites (bijvoorbeeld huizen of tweedehands auto's) staat het databankrecht centraal.

Gerelateerd: Databanken en databankrecht, Privacy, Het World-Wide Web (WWW)

Uitgelicht

MP3-zoekmachines en zoeken naar MP3's in het auteursrecht
Met gespecialiseerde zoekmachines is zoeken naar MP3 bestanden eenvoudiger dan met algemene. Zulke sites zijn in principe legaal. Wanneer de beheerder echter structureel profiteert van inbreukmakend aanbod, wordt dat anders. »»
Usenet-gebruik juridisch bekeken
Alhoewel downloaden van Usenet legaal is, is aanbieden van andermans werk op nieuwsgroepen inbreuk op auteursrecht. Publiceren van NZB-bestanden, of het onderhouden van gespecialiseerde zoekmachines of forums kan onrechtmatig zijn. »»

Alle artikelen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018