Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Merken

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Merken: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 32

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Een merk beschermt een naam of logo van een bedrijf, product of dienst. Anderen mogen deze naam of dit logo dan niet meer gebruiken, en ook geen vergelijkbare naam als dat verwarring zou geven met het beschermde merk.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Een merk is, kort gezegd, een teken dat wordt gebruikt om goederen of diensten in het economisch verkeer aan te duiden. Meestal is het nodig een merk te registreren bij een Merkenbureau alvorens het beschermd is door de merkenwet. De precieze regels variëren van land tot land, en sommige landen bestaat ook een zekere vorm van merkbescherming zonder dat registratie noodzakelijk is. De houder van een merk kan anderen verbieden om bepaalde goederen of diensten aan te bieden onder het merk of een sterk gelijkend teken. Ook is het vaak mogelijk om op te treden tegen gebruik van het merk dat afbreuk doet aan de reputatie daarvan. Dat speelt vaak bij domeinnamen.

Een merk kan bestaan uit een of meer woorden of een afbeelding (een logo). Geluiden en kleuren kunnen soms ook een merk vormen, al is dit lastiger en niet in alle landen toegestaan. Om aan te geven dat een woord, zin om afbeelding een merk is, wordt vaak de afkorting "TM" gebruikt. Merk op dat deze afkorting geen juridische status heeft in landen waar alleen geregistreerde merken beschermd zijn tegen gebruik door derden. Een geregistreerd merk wordt aangegeven door het ® symbool.

Gerelateerd: Intellectueel eigendom, Het Domain Naming Systeem (DNS)

Uitgelicht

Merkengrappen, persiflages en parodiërende reclame
Persiflages, parodieën en andere grappen over merken worden vaak gemaakt. Vaak leuk bedoeld, maar niet altijd toegestaan. Zeker als de maker commerciële of concurrerende motieven heeft, is zo'n merkengrap al snel inbreuk op het merkrecht. »»
Geef hier die domeinnaam! De Uniform Dispute Resolution Policy
De Uniform Dispute Resolution Policy (UDRP) is een alternatief voor een rechtszaak bij een geschil over een domeinnaam. Alhoewel de procedure populair is, is er ook veel kritiek. Zo zouden merkhouders onevenredig vaak winnen. »»

Alle artikelen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018