Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Domeinnamen

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Domeinnamen: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 32

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Het DNS is ontworpen om gemakkelijk te onthouden namen te kunnen gebruiken in plaats van nietszeggende getallen, de IP-adressen. Domeinnamen zijn daarmee essentieel voor websites. Via met name het merkenrecht wordt veel geruzied over eigendom van domeinnamen.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Elke computer op het Internet heeft een uniek IP-adres, maar het is voor mensen bijzonder lastig, zoniet onmogelijk om al die adressen te onthouden. Het Domain Naming Systeem (DNS) is ontworpen om gemakkelijk te onthouden namen te kunnen gebruiken in plaats van zulke adressen. DNS kan namen naar IP-adressen vertalen en terug, en is hiërarchisch georganiseerd om schaalbaar te kunnen zijn.

Oorspronkelijk werd in DNS op het hoogste niveau onderscheid gemaakt tussen categorieën als educatief, militair, overheid en commercieel. In de afgelopen jaren werden miljoenen domeinnamen in de commerciële categorie ("dot-com") opgenomen. Om de hierdoor veroorzaakte problemen te verzachten, zijn zeer recentelijk verschillende nieuwe top-level domeinnamen (zoals .info en .biz) geïntroduceerd.

Door de toegenomen commerciële waarde van domeinnamen is het aantal conflicten over de rechten op domeinnamen de laatste jaren sterk gegroeid. Merkenrechten en -wetten zijn een belangrijk wapen bij deze conflicten.

Gerelateerd: Technologie, Het World-Wide Web (WWW)

Uitgelicht

Domeinnamen en merken
Domeinnamen zijn een belangrijk onderdeel van het Internet. Echter, domeinnamen zijn uniek, terwijl de merknamen voor producten en diensten dat niet altijd zijn. Dit leidt dan al snel tot conflicten. »»
Domeinnamen en de Nederlandse wet
Gebruik van domeinnamen heeft al tot vele Nederlandse rechtszaken geleid. Meestal wegens merkinbreuk, maar ook domeinnamen die lijken op bekende namen of overheidsinstellingen hebben tot claims geleid. »»

Alle artikelen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018