Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Privacy

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Privacy: De laatste berichten van de Iusmentis blog

Facebook overtreedt Belgische privacywet door volgen niet-gebruikers
Facebook overtreedt de Belgische privacywet door het internetgedrag te volgen van mensen die geen account bij »»

Mag een trol eisen dat hij wordt vergeten op een forum?
Naar aanleiding van mijn blog van vorige week over accounts versus bewaarplicht kreeg ik via Twitter »»

Waarom is een IP-adres een persoonsgegeven en een kenteken niet?
Een lezer vroeg me: Regelmatig lees ik dat IP-adressen als persoonsgegevens worden gezien, omdat ze tot »»

Kun je als volwassen je kinderfotos offline halen?
Een lezer vroeg me: Wanneer ouders of andere mensen een foto van jou als kind online »»

Wat moet ik doen als mijn klant me productiedata geeft om te testen?
Een lezer vroeg me: Wij ontwikkelen enterprisesoftware voor klanten, en testen deze uiteraard ook. Meestal ontvangen »»

Je hebt nog 128 dagen om de AVG te implementeren #128totavg
Vandaag zijn er nog precies 128 dagen te gaan tot 25 mei 2018, de datum waarop »»

Je Linkedin-contacten mag je ook al niet meer spammen onder de AVG!
Het is toch wat, je mag ook niets meer van die AVG die in mei van »»

Duh, natuurlijk is iemands OV-saldo in kunnen zien een datalek
Via de website van de ov-chipkaart is eenvoudig te checken wat het saldo is van een »»

Mag je verkeershufters op Youtube zetten die gevaarlijk in de sneeuw rijden?
Mag je beelden maken van gevaarlijk rijgedrag en dat op sociale media publiceren? De vraag kwam »»

Mag een consult bij een arts worden opgenomen?
Een lezer vroeg me: Wat mag er van de wet bij consulten bij een arts? Mag »»

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Privacy in het dagelijks leven is niets nieuws. Op het Internet is privacy echter een stuk minder vanzelfsprekend. Alle berichten worden zonder enige vorm van bescherming verstuurd. En iedereen kan alles op Internet zetten wat hij wil.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Privacy in het dagelijks leven is niets nieuws. Wie iets koopt bij de groenteboer, kan dat doen zonder zich te hoeven legitimeren. Het versturen van een brief kan zonder dat het postkantoor controleert of het adres van de afzender wel correct is. En wie zou er niet boos worden als de postbode alle brieven gelezen bleek te hebben?

Op het Internet is privacy een stuk minder vanzelfsprekend. Alle berichten worden zonder enige vorm van bescherming verstuurd. Iedereen die een klein beetje moeite doet, kan zo elk bericht lezen. En ook het vervalsen van e-mail is triviaal. De internetprovider is daarnaast in staat om elke gang van elke gebruiker na te gaan, en bovendien vaak verplicht tot afgifte van de naamsgegevens.

Gerelateerd: Het Internet op

Uitgelicht

Anonimiteit en privacy op het internet
Anonimiteit en privacy op het Internet zijn twee onderwerpen die helaas vooral in negatieve zin aandacht krijgen. Dit is onterecht. Er zijn vele goede redenen om anoniem op Internet te willen opereren. Hiervoor zijn diverse oplossingen beschikbaar. Deze bieden tevens een beveiliging tegen vervalste e-mail. »»
Persoonsgegevens op Internet
De Wet Bescherming Persoonsgegevens is de belangrijkste wet over persoonsgegevens, informatie zoals naam en adres. Verwerking van persoonsgegevens mag alleen als de betrokkene geïnformeerd is over wat er met de gegevens gebeurt. Er zijn uitzonderingen voor bijvoorbeeld mailinglijsten, forums of privé-netwerken. »»
Cameratoezicht, filmen en fotograferen van mensen
Cameratoezicht en filmen met een aangebrachte (vaste) camera mag alleen als dat is aangekondigd. Met een handcamera mag je wel filmen (of fotograferen) op de openbare weg. In besloten ruimtes zijn de regels strenger, vanwege het grotere privacy-belang van diegenen die je filmt. »»
Nieuws en journalistiek
Of je nu voor een krant werkt of een blog hebt, je bent journalist als je informatie, meningen of ideeën publiceert. Journalisten -ook burgerjournalisten dus- hebben een bijzondere positie in het recht. »»

Alle artikelen

Privacy en anonimiteit

Wettelijke regels rond privacy

Privacy en opsporing

Technologie voor privacy-bescherming

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
16 december 2016