Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Peer-to-peer (P2P) File sharing

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Peer-to-peer (P2P) File sharing: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 33

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Bestanden delen ('file sharing') wordt steeds populairder. Een werk hoeft nu niet van één centrale plek te worden opgehaald; mensen kunnen bestanden direct met elkaar uitwisselen. Veel bestanden worden echter uitgewisseld zonder toestemming van de auteursrechthebbende.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Verspreiding van muziek, films en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal via zogeheten file sharing ("bestanden delen") netwerken wordt steeds populairder. Bij dergelijke netwerken wordt geen gebruik gemaakt van een centrale server die de bestanden ter beschikking stelt. Individuele gebruikers wisselen bestanden met elkaar uit, alhoewel soms een centrale server hen met elkaar in contact brengt. Dit heet dan ook wel peer-to-peer of kortweg P2P uitwisseling.

De juridische kant van filesharing is uitgebreid onderwerp van discussie. Veel materiaal dat via file sharing wordt verspreid, is auteursrechtelijk beschermd en wordt verspreid zonder toestemming. Er wordt dan ook steeds meer opgetreden tegen gebruikers van filesharing software, maar ook wel tegen de makers daarvan. Internetproviders zijn verplicht hun klanten te identificeren als blijkt dat die inbreuk op auteursrecht plegen. Dit geldt alleen voor verspreiders van werken; het downloaden van muziek en films is voor strikt eigen gebruik legaal.

Gerelateerd: Auteursrecht, Downloaden van internet, Het Internet op

Uitgelicht

File sharing legaal?
Op peer-to-peer (P2P) filesharing netwerken zoals Kazaa en Gnutella worden op grote schaal beschermde muziekwerken aangeboden en gedownload. Wat mag nu wel, en wat mag niet? »»
Filesharing (P2P) en privacy
Om illegale verspreiding van werken via peer-to-peer (P2P) file sharing netwerken tegen te gaan, spannen auteursrechthebbenden steeds vaker rechtszaken aan tegen aanbieders op zulke netwerken. Daarvoor zijn wel hun persoonsgegevens nodig. Die moeten hun providers dan afgeven. »»
De inbreukmakendheid van torrent-bestanden
File sharing via Bittorrent begint met een torrent-bestand, waarin de informatie staat waar en hoe een film of ander werk gevonden kan worden. Dergelijke bestanden zijn geen inbreuk op het auteursrecht. Willens en wetens torrent-bestanden aanbieden is vaak wel onrechtmatig. »»

Alle artikelen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018