Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Internetproviders

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Internetproviders: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 32

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Providers zijn leveranciers van internetdiensten, met name toegang verschaffen tot internet en het hosten van websites en ander materiaal. Providers hebben een bijzondere status in de wet.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Een internetprovider levert een dienst op internet. De meest voorkomende diensten zijn het bieden van toegang tot internet of het hosten (publiceren) van websites, blogs of ander materiaal voor klanten. Bekende providers zijn Planet Internet, XS4All en UPC.

Providers hebben een bijzondere status in de wet. Zo zijn ze in beginsel niet aansprakelijk voor wat hun klanten doen. Hosting providers hebben wel de plicht om materiaal te blokkeren of weg te halen als blijkt dat dat onrechtmatig is (bijvoorbeeld inbreuk op auteursrecht). Ook moeten providers hun klanten identificeren, zodat een klager een proces tegen die klant kan beginnen.

Gerelateerd: Aansprakelijkheid, Het Internet op

Uitgelicht

Aansprakelijkheid van providers
De aansprakelijkheid van aanbieders van internet-diensten (providers) is wettelijk geregeld. Een provider die alleen informatie doorgeeft, is niet aansprakelijk voor die informatie. Hetzelfde geldt voor een hostingprovider, mits hij de informatie weghaalt zodra deze onrechtmatig blijkt te zijn. Wel kunnen providers verplicht worden adresgegevens van klanten af te geven. »»
Contracten met internetproviders
Om toegang tot internet te krijgen, is een internetprovider nodig. Het contract met de provider kan allerlei regels stellen. Het is dus zaak dit vooraf goed te bestuderen. Naast de prijs zijn met name datalimieten (fair use policy) en de opzegtermijn van belang. »»

Alle artikelen

Koop het boek Hosting: Deskundig en praktisch juridisch advies

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018