Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Software en auteursrecht

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Software en auteursrecht: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 32

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Het auteursrecht (copyright) geldt ook voor software. Kopiëren en verspreiden van software mag niet zonder toestemming. Er zijn bijzondere regels voor wanneer software beschermd is, wat er precies wel en niet mag en hoe een software-licentie (EULA) er uit kan zien.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Computerprogramma's (software) zijn auteursrechtelijk beschermd net zoals boeken en films. Software mag niet worden gekopieerd zonder toestemming van de auteursrechthebbende. Deze licenties kunnen heel eenvoudig zijn ("kopieer zo veel je wil") maar meestal zijn ze een stuk langer en complexer. Met name open source software biedt interessante licentie-kwesties.

Omdat het auteursrecht niet ontworpen was voor software, is het soms lastig om copyright-vraagstukken te beantwoorden die gaan over software. Een bijzonder lastige kwestie is de vraag wanneer iets een 'afgeleid werk' (derivative work) is. Voor boeken is deze vraag eenvoudig: een vertaling, verkorting of de film gebaseerd op het boek is een afgeleid werk. Maar software kan op veel meer manieren worden gebruikt, aangepast en uitgebreid. Het is onduidelijk wanneer hiermee een afgeleid werk tot stand komt.

Gerelateerd: Auteursrecht, Software

Uitgelicht

Auteursrecht en backups van software
Software wordt vaak geleverd op dragers zoals CD-ROM, die kapot kunnen gaan. De auteurswet regelt dat een reservekopie (backup) maken van zo'n drager toegestaan is. Wel moet de reservekopie "noodzakelijk voor het beoogde gebruik" zijn. »»
Open source software
Open source software is software waarvan de broncode (source) vrijelijk ter beschikking gesteld wordt. Via open source licenties zoals de GPL wordt geregeld dat de broncode open blijft. »»

Alle artikelen

Software-auteursrecht in het algemeen

Software licenties

Open source software

Andere vormen van software-bescherming

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018