Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Software-licenties

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Software-licenties: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 32

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Software mag alleen worden gebruikt zoals in de licentie is vastgelegd. Veel licenties zijn nogal restrictief met betrekking tot de rechten op herdistributie, wijziging en reverse engineering die een gebruiker krijgt.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Omdat software auteursrechtelijk beschermd is, moet de auteur van een computerprogramma toestemming geven aan derden voordat deze de software mogen installeren of distribueren. Dit heet een licentie. Er zijn maar weinig beperkingen op wat in een licentie kan worden afgesproken. Wanneer een gebruiker gebonden is aan de licentie is daarentegen vaak wel aan beperkingen onderhevig.

Veel licenties -met name licenties voor commercieel ontwikkelde software- zijn nogal restrictief met betrekking tot de rechten op herdistributie, wijziging en reverse engineering die een gebruiker krijgt. Zelfs het maken van een reservekopie of backup wordt vaak aan banden gelegd. Zogeheten open source software daarentegen geeft de gebruiker een veel groter aantal mogelijkheden tot gebruik van de software. Het kiezen van een software-licentie is zeer belangrijk bij het uitbrengen van een computerprogramma.

Gerelateerd: Contracten en overeenkomsten, Software, Software en auteursrecht

Uitgelicht

Open source software
Open source software is software waarvan de broncode (source) vrijelijk ter beschikking gesteld wordt. Via open source licenties zoals de GPL wordt geregeld dat de broncode open blijft. »»
De bindendheid van licenties
De auteur van een computerprogramma kan via een licentie anderen toestemming geven om onder voorwaarden zijn software te gebruiken. Die voorwaarden moeten wel op de juiste wijze worden bekendgemaakt. »»

Alle artikelen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018