Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Open source software

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Open source software: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 32

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Open source software is software waarvan de broncode (source) vrijelijk ter beschikking gesteld wordt. Via open source licenties zoals de GPL wordt geregeld dat de broncode open blijft.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Open source software, in het Nederlands soms ook "open software" genoemd, is een verzamelnaam voor alle soorten software waarvan de broncode vrijelijk ter beschikking gesteld wordt. Iedereen mag aanvullingen of verbeteringen maken voor de software en deze verder verspreiden. Dit maakt open source aantrekkelijk voor veel bedrijven en instellingen. De praktijkgids open source is een uitgebreide introductie.

Open source biedt nieuwe mogelijkheden, maar heeft ook nieuwe risico's. Zo gaan open source en octrooien niet goed samen. En ook het combineren van verschillende open source pakketten gaat niet altijd zonder problemen. Over hoe en wanneer open en gesloten software te combineren is, gaat het artikel Mixen van open en gesloten software.

Gerelateerd: Contracten en overeenkomsten, Software, Software en auteursrecht

Uitgelicht

Open source praktijkgids
Omdat het concept van software vrij aanbieden -inclusief broncode- veel mensen vreemd aandoet, zijn er nogal wat mythes en misverstanden rondom open source. Deze gids legt het concept uit en zet voor- en nadelen op een rijtje. »»
Mixen van open en gesloten software
Het op de juiste plek gebruiken van open source naast gesloten software in een product kan grote kostenbesparingen en een snellere doorlooptijd opleveren. Dit vereist wel een zorgvuldig ontwerp van de software-architectuur. »»
Uit principe: de GNU General Public License (GPL) versie 3
Versie 3 van populairste open source licentie introduceert vérgaande verboden op octrooien, technische voorzieningen en beperkt toegankelijke hardware. Artikel gepubliceerd in juridisch tijdschrift Computerrecht»»
Software-licenties
Software mag alleen worden gebruikt zoals in de licentie is vastgelegd. Veel licenties zijn nogal restrictief met betrekking tot de rechten op herdistributie, wijziging en reverse engineering die een gebruiker krijgt. »»

Alle artikelen

Koop het boek Software: Deskundig en praktisch juridisch advies

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018