Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Contracten en overeenkomsten

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Contracten en overeenkomsten: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 32

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Een overeenkomst sluit je door iets af te spreken. Dat kan met een formeel contract op papier met handtekening, maar dat hoeft niet. Ook mondelinge of elektronisch gesloten overeenkomsten zijn rechtsgeldig. Bewijzen wat er dan precies afgesproken is, kan dan iets lastiger zijn.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Bij het woord "contract" denken veel mensen aan een dikke stapel papier met ondoorgrondelijke juridische zinnen, waar je door een handtekening (met vulpen) aan vast zit. Dat kan, maar een overeenkomst, zoals het juridisch heet, kun je ook sluiten door gewoon mondeling iets af te spreken. Of door een paar krabbels op een spreekwoordelijk bierviltje. De enige juridische eis is dat de ene partij iets aanbiedt waar de ander akkoord mee gaat.

Bij veel overeenkomsten draait het dan ook vooral om het bewijs wat er nu precies is aangeboden of aanvaard. Bij een dik pak papier met handtekening lukt dat nog wel. De inhoud van een mondelinge afspraak zal lastig te bewijzen zijn. Bij elektronische contracten, zoals per e-mail, SMS of chat (bijvoorbeeld via MSN), ligt dit ook lastig vanwege de mogelijkheid dat iemand anders de inhoud vervalst of aanpast.

Een bijzondere categorie regels zijn de algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden zijn voorwaarden die bij meerdere overeenkomsten worden gebruikt. Ze zijn ook bindend als de wederpartij ze niet gelezen heeft, maar ze mogen niet onredelijk bezwarend zijn.

Gerelateerd: Zakendoen op internet

Uitgelicht

Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden zijn voorwaarden die bij meerdere overeenkomsten worden gebruikt. Ze zijn ook bindend als de wederpartij ze niet gelezen heeft, maar ze mogen niet onredelijk bezwarend zijn. »»
E-mail rechtsgeldig
Per e-mail kan een overeenkomst (contract) rechtsgeldig worden gesloten of juist worden opgezegd. Ook verklaringen in e-mail kunnen dienen als rechtsgeldig bewijs. »»

Alle artikelen

Regels rond contracten

Contracten op internet

Contracten en auteursrecht

Bewijs leveren over contracten

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018