Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Auteursrecht en downloaden

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Auteursrecht en downloaden: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 32

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Downloaden is in Nederland legaal, als het gaat om een thuiskopie voor strikt eigen gebruik van muziek of films. Software downloaden mag alleen met toestemming. En ook werken verspreiden mag alleen met toestemming.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Tegenwoordig is vrijwel alle informatie op Internet te vinden. Veel informatie is auteursrechtelijk beschermd, en niet altijd staat die informatie met toestemming online. Het aanbieden van informatie (bijvoorbeeld films, muziek, teksten of foto's) zonder toestemming is duidelijk inbreuk op het auteursrecht (copyright). Maar hoe zit het met downloaden, het ophalen van informatie?

In Nederland geldt dat downloaden legaal is als het gaat om een thuiskopie. Zo is het altijd toegestaan om muziek en films te downloaden, ook als de bron onrechtmatig is. Voor software geldt dit niet. Wie een programma gekocht heeft, mag er een reservekopie van maken, maar software downloaden is echt wat anders dan een reservekopie maken.

Gerelateerd: Auteursrecht, Peer-to-peer (P2P) File sharing

Uitgelicht

De thuiskopie in het Nederlands auteursrecht
Een kopie voor strikt eigen gebruik (een "thuiskopie") mag je eigenlijk altijd maken. Echter als het werk van een illegale bron afkomstig is, dan geldt deze regeling niet. Zo'n download is in strijd met het downloadverbod. »»
Auteursrecht en backups van software
Software wordt vaak geleverd op dragers zoals CD-ROM, die kapot kunnen gaan. De auteurswet regelt dat een reservekopie (backup) maken van zo'n drager toegestaan is. Wel moet de reservekopie "noodzakelijk voor het beoogde gebruik" zijn. »»

Alle artikelen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018