Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

E-mail: electronische post

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

E-mail: electronische post: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 33

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

E-mail is de elektronische postdienst van Internet. Alhoewel razend populair, en bovendien rechtsgeldig, kent e-mail ook vele problemen. E-mail is volstrekt onveilig en bovendien triviaal te vervalsen. Om van spam nog maar niet te spreken.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

E-mail is de meestgebruikte vorm van communicatie op internet. Via het SMTP protocol worden dagelijks miljarden mails verstuurd. Dit gebeurt echter wel zonder enige vorm van beveiliging. De tekst van het email bericht zelf, inclusief bijlagen (attachments), kan door iedereen worden gelezen. Dit is te voorkomen met encryptie van e-mail.

Ook belangrijk is het feit dat SMTP geen enkele vorm van authenticatie kent. Iedereen kan berichten sturen die lijken alsof ze van iemand anders afkomstig zijn. Het is lastig om er achter te komen wie dat bericht dan werkelijk verstuurd heeft. Digitale handtekeningen bieden een oplossing voor dit probleem. Ook deze worden trouwens vaak erkend als juridisch bindend.

De juridische status van e-mail is lang onduidelijk geweest. Tegenwoordig erkennen veel landen dat e-mail een rechtsgeldig medium voor het maken van afspraken is. Ook is het strafbaar om andermans e-mail te lezen. En het sturen van ongewenste reclame, spam is in veel gevallen verboden.

Gerelateerd: Het Internet op, Technologie

Uitgelicht

E-mail rechtsgeldig
Per e-mail kan een overeenkomst (contract) rechtsgeldig worden gesloten of juist worden opgezegd. Ook verklaringen in e-mail kunnen dienen als rechtsgeldig bewijs. »»
Elektronisch briefgeheim: de stand van zaken
Het briefgeheim geldt niet voor e-mail. Internetproviders hebben wel een geheimhoudingsplicht voor mail van en naar hun klanten. En de schrijver van een e-mail kan via zijn auteursrecht optreden tegen ongewenste publicatie. »»
De veiligheid van e-mail
E-mail is een van de onveiligste communicatiemedia ter wereld. Het is eenvoudig te onderscheppen en te vervalsen. Bovendien verspreiden virussen zich vooral per e-mail. »»
Spam nu eindelijk verboden
Het is in Nederland verboden om 'spam', ongewenste e-mail met vaak reclame, te versturen naar particulieren. Reclame en andere ongewenste mail mag alleen met voorafgaande toestemming worden verzonden. »»

Alle artikelen

E-mail beveiliging

Juridische zaken rond e-mail

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018