Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Digitale handtekeningen

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Digitale handtekeningen: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 33

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Een digitale handtekening is een code die uniek is voor de plaatser en het bericht waar de code bij hoort. Ze vervangen zo de 'papieren' handtekening. Digitale handtekeningen zijn rechtsgeldig.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Handtekeningen worden al eeuwenlang gebruikt om de echtheid van een document aan te tonen. In de digitale wereld is het bijzonder eenvoudig om een document aan te passen of te vervalsen zonder dat dat enige sporen nalaat. Het is daarom uiterst belangrijk om een techniek te hebben waarmee kan worden vastgesteld dat een document authentiek is. Digitale handtekeningen bieden zo'n techniek. De digitale handtekening is alleen zinvol als hij wordt gekoppeld aan het elektronisch document waarop hij van toepassing is. Deze koppeling wordt middels publieke sleutel cryptografie en zogenaamde hash-functies gerealiseerd.

Een belangrijk verschil tussen papieren handtekeningen en digitale handtekeningen is dat de laatste in het algemeen gegenereerd worden door een computer op verzoek van een gebruiker. Dit maakt het -in ieder geval in theorie- mogelijk om geldige digitale handtekeningen te plaatsen op documenten waar de gebruiker niets vanaf weet. De betrouwbaarheid van digitale handtekeningen blijft dan ook lastig.

Digitale handtekeningen zijn rechtsgeldig.

Gerelateerd: Technologie

Uitgelicht

Hier tekenen alstublieft - digitale handtekeningen en CA's
Met een digitale handtekening kan e-mail en andere digitale communicatie van een betrouwbare aanduiding van de afzender worden voorzien. Hierbij wordt gebruik gemaakt van publieke-sleutelcryptografie en digitale certificaten. »»
Hoe betrouwbaar is de digitale handtekening?
Met behulp van wiskundige technieken kan een document worden voorzien van een unieke digitale handtekening. Het is echter veel lastiger dan bij een 'papieren' handtekening om vast te stellen of de handtekening correct is geplaatst. »»

Alle artikelen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018