Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Meningsuiting

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Meningsuiting: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 33

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Vrije meningsuiting is een grondrecht. Internet biedt vele nieuwe manieren om dit grondrecht uit te oefenen: websites, blogs, forums enzovoorts. Toch zitten er grenzen aan de vrije meningsuiting, ook op internet.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Iedereen is vrij vrij zijn mening te geven over een bepaald onderwerp, en dankzij internet doet vrijwel iedereen dat nu ook. Bloggen, websites, forums, discussiegroepen en mailinglijsten zijn ongekend populair. De vrije meningsuiting is een grondrecht, beschermd door de Grondwet en Europese verdragen. Zeker bij meningsuiting in de context van journalistiek en nieuwsgaring moet iemand van goeden huize komen om te beletten dat bepaalde informatie of opinies worden gepubliceerd.

Toch zitten er grenzen aan de vrije meningsuiting. De bekendste grenzen zijn smaad en laster, maar ook opruiing en discriminatie zijn wettelijke grenzen. Soms is het bij wet of bij contract verboden om bepaalde dingen te zeggen. Staatsgeheime informatie, of bedrijfsgeheimen bijvoorbeeld. En wie tekent dat hij zijn mond ergens over houdt, kan zich over dat onderwerp niet snel meer op de vrije meningsuiting beroepen.

Het auteursrecht wordt soms gebruikt om bepaalde publicaties tegen te gaan. Je hebt immers niet het recht om andermans mening letterlijk over te nemen (al mag je wel citeren natuurlijk). Ook het portretrecht en het merkenrecht worden wel ingezet tegen uitingen en publicaties.

Gerelateerd: Aansprakelijkheid, Het Internet op, Het World-Wide Web (WWW)

Uitgelicht

Smaad, laster en belediging op internet
Wanneer iemands eer of goede naam wordt aangetast, kan sprake zijn van belediging, smaad of laster. Ook als de bewering feitelijk juist is. Er moet een redelijk belang zijn bij de bewering. Ook iemand belachelijk maken in een parodie mag vaak wel. »»
Nieuws en journalistiek
Of je nu voor een krant werkt of een blog hebt, je bent journalist als je informatie, meningen of ideeën publiceert. Journalisten -ook burgerjournalisten dus- hebben een bijzondere positie in het recht. »»

Alle artikelen

Meningsuiting op internet

Beperkingen aan meningsuiting

Aansprakelijk voor andermans mening

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018