Juridische aspecten van Internet

Juridische aspecten van Internet worden steeds belangrijker. Deze site biedt diverse artikelen over de meest voorkomende juridische kwesties rondom Internet. Een geselecteerd overzicht staat hieronder. Voor een volledige lijst is de sitemap beschikbaar.

Het artikel Legaal of niet? Wat mag er nu allemaal op Internet is een introductie tot de belangrijkste juridische aspecten van Internet.

Auteursrecht

Door de opkomst van Internet is het auteursrecht ineens veel meer "in the picture" gekomen. Digitale distributie zet veel van de uitgangspunten van de auteurswet (uit 1912!) op zijn kop. Anders gezegd, het is nu wel heel makkelijk om auteursrechtelijk beschermde werken te kopiëren of te publiceren via Internet. Wat mag er nu wel, wat mag er niet?

Websites maken

Vanwege het belang en de technische complexiteit van het World-Wide Web (WWW) zijn de afgelopen jaren vele juridische vragen opgekomen rondom het WWW.

Bestanden uitwisselen (file sharing)

Verspreiding van muziek, films en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal via zogeheten file sharing ("bestanden delen") netwerken wordt steeds populairder. Veel materiaal dat via file sharing wordt verspreid, is auteursrechtelijk beschermd en wordt verspreid zonder toestemming.

Computercriminaliteit en hacken

Het woord "hacken" verwijst oorspronkelijk naar activiteiten die een grote hoeveelheid expertise en kennis van computersystemen vereisen. Tegenwoordig is het vrijwel een synoniem geworden voor illegale activiteiten zoals het inbreken in beveiligde computersystemen, het verspreiden van virussen, het stelen van wachtwoorden of andere gevoelige data, denial of service enzovoorts.