Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Legaal bloggen: juridische aspecten van weblogs

Een blogger heeft te maken met een wirwar aan wetten en juridische regels voor zijn weblog. Auteursrecht, aansprakelijkheid, smaad en belediging: al deze juridische kwesties bevatten valkuilen waar je tijdens het bloggen (blogging) in kunt belanden. In dit document vind je een antwoord op de meest gestelde juridische vragen. Suggesties en aanvullingen zijn welkom.

De antwoorden in deze FAQ of VVV (veel voorkomende vragen) geven een algemeen beeld. Het recht is echter geen exacte wetenschap. Bij een specifieke situatie kan het antwoord best anders zijn vanwege de bijzondere omstandigheden van dat specifieke geval. En verwacht niet dat "er stond op Ius mentis dat het mocht" veel zal helpen bij de rechtbank.

Verder gaat deze gids uit van Nederlands recht. Voor Belgische blogs is er het uitgebreide artikel U Blogt Toch Ook? van Edwin Jacobs en Wim Schreurs. Het Amerikaans recht betreffende weblogs komt zeer uitgebreid aan de orde in de Legal Guide for Bloggers van de Electronic Frontier Foundation.

Inhoudsopgave

Vragenlijst

Aansprakelijkheid bij bloggen en reacties

Een blogger kan aansprakelijk gesteld worden voor schade die mensen door zijn blog lijden. Denk aan smadelijke publicaties of schenden van geheimhouding. Ook voor reacties van derden kun je aansprakelijk worden gehouden. Toezicht op reacties (comments) is dus wel zo verstandig. Lees verder in Legaal bloggen: Aansprakelijkheid bij reacties.

Grenzen aan meningsuiting

Bloggen is een vorm van meningsuiting. Alhoewel meningsuiting een grondrecht is, zitten er wel degelijk grenzen aan. Met name smaad en laster spelen hier een rol. Lees verder in Legaal bloggen: Grenzen aan meningsuiting.

Bloggen en het werk

Bloggen op of over het werk gebeurt steeds vaker. Hier zitten wel bijzondere juridische risico's aan. Overleg met je werkgever (en collega's) is dan ook verstandig. Lees verder in Legaal bloggen: bloggen en het werk.

Nieuws en journalistiek

Wie blogt over actuele onderwerpen, is al snel bezig met journalistiek. Journalisten hebben een bijzondere positie in het recht. Zo mogen zij in het kader van vrije nieuwsgaring nieuwsberichten overnemen, ongeacht het auteursrecht. Ook hebben journalisten recht op bronbescherming. Lees verder in Legaal bloggen: Nieuws en journalistiek.

Gebruik van materiaal van anderen

Gebruik van tekst en afbeeldingen op andere sites en blogs mag niet zomaar. Veel van dat materiaal is namelijk beschermd door het auteursrecht (copyright). De wet biedt wel bepaalde uitzonderingen op het auteursrecht, zoals het citaatrecht, waarmee hergebruik soms toch toegestaan is. Lees verder in Legaal bloggen: Gebruik van materiaal van anderen.

Hyperlinks, inline linken en dieplinken

Hyperlinks, een wezenlijk onderdeel van bijna elke blog, zijn legaal. Speciale vormen van hyperlinks, zoals inline links en frames, kunnen voor juridische problemen zorgen. Lees verder in Legaal bloggen: Hyperlinks, inline linken en dieplinken.

Blogs zijn beschermd door het auteursrecht. Anderen mogen je blogberichten dus niet zomaar overnemen. Blogs kunnen worden voorzien van een licentie die hergebruik juist toestaat. Lees verder in Legaal bloggen: Auteursrecht bij het bloggen.

Gerelateerde artikelen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018