Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Databankrecht

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Databankrecht: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 33

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Databanken met informatie zijn sinds een aantal jaar beschermd via het zogeheten databankrecht. Dit beschermt tegen overnemen en ontlenen uit een databank, mits er substantieel geïnvesteerd is in het maken van die databank.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Databankenrecht (databaserecht) is een relatief nieuw fenomeen. Tot enkele jaren geleden kon de inhoud van een databank als zodanig juridisch niet worden beschermd. Als de producent van de databank geen auteursrechtelijke bescherming kon claimen (bijvoorbeeld omdat de databank alleen feitelijke gegevens bevatte), dan was het niet mogelijk om op te treden tegen derden die de inhoud van de databank kopieerden of hun eigen front-ends voor de databank aanboden.

Richtlijn 96/9/EG schept een nieuw intellectueel eigendomsrecht inzake het opvragen van gegevens uit databanken en het beschikbaar maken van de databank zelf. Wie substantieel investeert in een databank, krijgt tien jaar bescherming tegen overnemen en ontlenen daaruit. In de Verenigde Staten is de bescherming van databanken veel beperkter: een database moet daar origineel en creatief zijn.

Gerelateerd: Intellectueel eigendom

Uitgelicht

Blijf uit die databank
Een databank kan beschermd zijn tegen overnemen van informatie. Traditioneel gold in Nederland alleen de zogeheten geschriftenbescherming, maar sinds 1999 bestaat het databankrecht. »»
Database protection in the USA
The US has no database law like the European Union. Databases can be protected by copyright, but only if they qualify as a "compilation". »»

Alle artikelen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018