Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Computervirussen en malware

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Computervirussen en malware: De laatste berichten van de Iusmentis blog

Kun je aansprakelijk gesteld worden voor bitcoindiefstal door je kinderen?
Een Amerikaan heeft de dieven van 16 bitcoins (destijds 2 ton in Euros) gevonden en klaagt »»

D
»»

M
»»

E
»»

E
»»

E
»»

H
»»

E
»»

L
»»

E
»»

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Een computervirus is een programma dat is ontworpen om zich van de ene computer naar een andere te distribueren. Virussen exploiteren vaak zwakheden in de beveiliging van besturingssystemen of misplaatst vertrouwen van gebruikers.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Computervirussen bestaan al meer dan twintig jaar. Van simpele programma's die zichzelf kopiëren van computer naar computer, zijn virussen geëvolueerd tot malware, kwaadaardige software, in vele verschijningsvormen. Waar virussen vroeger bestanden wisten of de harde schijf vernielden, worden virussen (en ook Trojaanse Paarden en wormen) tegenwoordig steeds meer gebruikt om financiële gegevens te stelen of grootscheepse aanvallen te plegen.

Virussen exporteren vaak zwakheden (lekken) in de beveiliging van software, met name Microsoft Outlook, of misplaatst vertrouwen van gebruikers. Zo verspreiden veel virussen zich tegenwoordig door automatisch e-mail sturen vanaf een geïnfecteerde computer naar iedereen die vermeld staat in het adresboek van de gebruiker. Deze e-mail lijkt dan afkomstig zijn van die gebruiker. Veel ontvangers nemen dan aan dat dit een legitiem e-mail bericht is en activeren het virus zonder erbij na te denken. Dit misplaatst vertrouwen leidt ook tot een vergrote populariteit van 'hoaxes' rond virussen en andere ongein.

Gerelateerd: Beveiliging

Uitgelicht

Besmet! Computervirussen en Trojaanse paarden
Computervirussen en Trojaanse paarden zijn grote risico's bij het gebruik van software en Internet. Een virus komt verborgen in een ander programma binnen. Een Trojaans Paard doet zich als een onschuldig programma voor. »»
Worm-infectie - Automatisch besmet
Een worm is een programma dat in staat is om zichzelf te verspreiden, zonder dat daarvoor enige actie van de gastheer nodig is. Meestal doen zij dat via beveiligingslekken. »»

Alle artikelen

Soorten virussen

Beveiliging tegen virussen en malware

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018