Een computervirus is een programma dat is ontworpen om zich van de ene computer naar een andere te distribueren. Virussen exploiteren vaak zwakheden in de beveiliging van besturingssystemen of misplaatst vertrouwen van gebruikers.
Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).
Computervirussen bestaan al meer dan twintig jaar. Van simpele programma's die zichzelf kopiëren van computer naar computer, zijn virussen geëvolueerd tot malware, kwaadaardige software, in vele verschijningsvormen. Waar virussen vroeger bestanden wisten of de harde schijf vernielden, worden virussen (en ook Trojaanse Paarden en wormen) tegenwoordig steeds meer gebruikt om financiële gegevens te stelen of grootscheepse aanvallen te plegen.
Virussen exporteren vaak zwakheden (lekken) in de beveiliging van software, met name Microsoft Outlook, of misplaatst vertrouwen van gebruikers. Zo verspreiden veel virussen zich tegenwoordig door automatisch e-mail sturen vanaf een geïnfecteerde computer naar iedereen die vermeld staat in het adresboek van de gebruiker. Deze e-mail lijkt dan afkomstig zijn van die gebruiker. Veel ontvangers nemen dan aan dat dit een legitiem e-mail bericht is en activeren het virus zonder erbij na te denken. Dit misplaatst vertrouwen leidt ook tot een vergrote populariteit van 'hoaxes' rond virussen en andere ongein.
Gerelateerd: Beveiliging
Uitgelicht
Besmet! Computervirussen en Trojaanse paarden
Computervirussen en Trojaanse paarden zijn grote risico's bij het gebruik van software en Internet. Een virus komt verborgen in een ander programma binnen. Een Trojaans Paard doet zich als een onschuldig programma voor. »» |
Worm-infectie - Automatisch besmet
Een worm is een programma dat in staat is om zichzelf te verspreiden, zonder dat daarvoor enige actie van de gastheer nodig is. Meestal doen zij dat via beveiligingslekken. »» |
Alle artikelen
Soorten virussen
- Wet Computercriminaliteit: Malware, kwaadaardige software
- Besmet! Computervirussen en Trojaanse paarden
- Worm-infectie - Automatisch besmet
- Spionnen op de PC
- Sociale virusaanvallen