Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Hacken en computercriminaliteit

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Hacken en computercriminaliteit: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 32

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

Het woord "hacken" verwees oorspronkelijk naar activiteiten die een grote hoeveelheid expertise en kennis van computersystemen vereisen. Tegenwoordig is het vrijwel een synoniem geworden voor illegale activiteiten.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Met veel expertise op computergebied is het vaak relatief eenvoudig om binnen te dringen in beveiligde systemen, of om software zoals virussen of Trojaanse paarden te ontwikkelen. Voor de fun, of tegenwoordig steeds vaker uit winstbejag. Met "hacken" worden dan ook meestal illegale activiteiten aangeduid, alhoewel de echte hackers dit gebruik verfoeien.

Een groot aantal van de "hackers" van tegenwoordig doet niets meer dan het uitproberen van vrijelijk beschikbare programma's ("scripts") die automatisch proberen in te breken in computersystemen. Alhoewel zij op individuele basis gemakkelijk te bestrijden zijn, maakt het gigantische aantal van deze "script kiddies" hen toch een reële bedreiging.

Gerelateerd: Beveiliging

Uitgelicht

De Wet Computercriminaliteit
Opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen in computersystemen is strafbaar als computervredebreuk. Daarnaast verbiedt deze wet vernieling van gegevens, verstikkingsaanvallen en andere vormen van cybercrime. »»
Ethisch en journalistiek verantwoord hacken
Ook journalisten moeten zich aan de wet houden. Maar als publicatie een maatschappelijk belang dient, kan het zijn dat de strafwet daarvoor moet wijken. Dit gegeven speelt een belangrijke rol bij publiceren over veiligheidslekken en ICT-problemen. »»
Computervirussen
Een computervirus is een programma dat is ontworpen om zich van de ene computer naar een andere te distribueren. Virussen exploiteren vaak zwakheden in de beveiliging van besturingssystemen of misplaatst vertrouwen van gebruikers. »»
Elektronische vandalen
De term 'hacker' betekende oorspronkelijk 'persoon die uitzonderlijk goed met computers om kan gaan. Tegenwoordig is het woord haast synoniem voor 'elektronische vandaal'. »»

Alle artikelen

Webinar: Legaal hacken: waar ligt de grens?

Bekijk dit webinar bij Slideshare.net.

Hacken en hackers

Juridische aanpak van hacken

Specifieke vormen van hacken

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018