Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Domeinnamen en de Nederlandse wet

Een goed klinkende domeinnaam kan vele bezoekers opleveren. En ook de handel in domeinnamen zelf is lucratief. Het kiezen en gebruiken van een domeinnaam kan echter ook leiden tot conflicten met merkhouders. Het gebruik van andermans merk in een domeinnaam kan namelijk merkinbreuk zijn. Maar ook iemands naam registreren als domeinnaam kan juridisch onrechtmatig zijn.

Inhoudsopgave

Inbreuk op merk

De houder van een merk kan optreden tegen commercieel gebruik van zijn merk. Hieronder vallen ook domeinnamen waarin de merknaam is opgenomen. Dit geldt niet alleen voor letterlijk de domeinnaam zelf, maar ook voor variaties op de merknaam die daar verwarrend veel op lijken.

Ook gebruik van het merk dat afbreuk doet aan de reputatie daarvan is niet toegestaan. Bij domeinnamen kan dit bijvoorbeeld spelen wanneer een merk van een stuk speelgoed wordt gebruikt bij een pornografische website.

Eisen aan het merk

Om met een merk op te kunnen treden tegen een domeinnaam, moet het merk zelf wel aan een aantal eisen voldoen. Een merk moet onderscheidend vermogen hebben en mag niet beschrijvend zijn. Een merk zonder onderscheidend vermogen kan niet gebruikt worden tegen een gelijkende domeinnaam.

Andere gronden voor bezwaar

Naast merkrecht kan iemand ook op andere gronden bezwaar maken tegen een domeinnaam. Zo kan een bekende persoonlijkheid zijn (bij)naam gebruiken om een domeinnaam op te eisen. De overheid heeft ook een belang bij namen zoals Prinsjesdag of Staten-Generaal.

Gerelateerde artikelen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018