Ius mentis Homepage | Categorieën | Lijst A-Z | Willekeurig artikel | Herpubliceren? | Over deze site | Blog | Contact
 

Maatschappij

Internetrecht: Actualiteiten en commentaar

Maatschappij: De laatste berichten van de Iusmentis blog

XML error: > required at line 32

Lees alle berichten op mijn blog.

Met mijn nieuwsbrief krijg je de laatste blogs wekelijks in je mailbox.

De maatschappij verandert dankzij computers en informatiediensten zoals het Internet. Deze sectie biedt een overzicht van juridische kwesties rondom Internet en de maatschappij.

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

De maatschappij verandert dankzij computers en informatiediensten zoals het Internet. Dit heeft vaak onvoorziene consequenties. Zo zijn bijvoorbeeld de privacy-aspecten van het beheren van elektronische databanken met persoonsgegevens nog vaak onduidelijk. Elektronische forums en weblogs lopen ook vaak tegen juridische problemen aan. Denk aan smaad en laster of inbreuk op rechten van anderen. Van een heel andere orde is hacken en computercriminaliteit.

Ter introductie is er Juridische aspecten van Internet en iets uitgebreider Mag dat op Internet.

Gerelateerd: Het Internet op, Het World-Wide Web (WWW)

Uitgelicht

Legaal bloggen: juridische aspecten van weblogs
Deze gids bespreekt de belangrijkste juridische kwesties waar je tijdens het bloggen (blogging) in kunt belanden. Denk aan auteursrecht, aansprakelijkheid, smaad en belediging of gebruik van werk van anderen. »»
Privacy
Privacy in het dagelijks leven is niets nieuws. Op het Internet is privacy echter een stuk minder vanzelfsprekend. Alle berichten worden zonder enige vorm van bescherming verstuurd. En iedereen kan alles op Internet zetten wat hij wil. »»
Juridische zaken
Het recht en juridische zaken worden in onze maatschappij steeds belangrijker. Ook worden wetten steeds meer aangepast aan de nieuwe digitale mogelijkheden. Dit leidt soms tot zeer vergaande en ingrijpende wetgeving. »»
Smaad, laster en belediging op internet
Wanneer iemands eer of goede naam wordt aangetast, kan sprake zijn van belediging, smaad of laster. Ook als de bewering feitelijk juist is. Er moet een redelijk belang zijn bij de bewering. Ook iemand belachelijk maken in een parodie mag vaak wel. »»

Alle artikelen

Internetrecht

Computercriminaliteit

Elektronisch zakendoen

Diversen

Gespecialiseerd advies nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, of zit u met een juridisch probleem waar u advies over wilt? Neem dan contact op met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, auteur van dit artikel.

© Arnoud Engelfriet. Dit werk mag vrij worden verspreid en gepubliceerd zoals bepaald in de licentievoorwaarden.

Laatste wijziging:
6 november 2018